Slavnostní jednoduchý oběd

Chcete připravit slavnostní oběd pro návštěvu nebo rodinnou sešlost, ale bojíte se složitých příprav a náročných technologických postupů při vaření? Myslíte si, že skvěle chuťově vyladěné pokrmy, které budou i dobře vypadat musí být složité? To není pravda. I poměrně jednoduchý recept na přípravu může být chuťově skvěle vyvážený a dobře vypadat. I jednoduchý recept může být slavnostním menu. Chcete konkrétní příklad? Čtěte dále.

Klasická polévka – hovězí vývar s játrovými knedlíčky

VařeníSnad není v České republice jiná polévka, která by měla punc slavnostního oběda, než hovězí vývar s játrovými knedlíčky. U vývaru je důležité koupit i hovězí kosti (morkové) a důkladně je společně s masem a zeleninou několik hodin vařit, aby pustily do polévky co nejvíce chuti. U knedlíčků je důležitý vyrovnaný poměr majoránky, soli a česneku. Játrové knedlíčky tvarujte ručně, výsledek bude stát za to.

Hlavní chod – krůtí kuličky se sýrovou omáčkou

Krůtí maso je v českých domácnostech často opomíjené, přitom je chuťově mnohem zajímavější, než kuřecí. Ideální variantou jak jej zpracovat, je namlít, ochutit solí, pepřem, najemno nakrájenou šalotkou, a bylinkami. Do krůtího masa se skvěle hodí rozmarýn, oregano a bazalka. Všechny druhy bylinek nasekat do masa, pak do masa přidáme ještě vejce, zahustíme strouhankou a tvoříme masové kuličky z mletého masa. A příprava sýrové omáčky? Není nic snazšího. Na másle stačí orestovat najemno nakrájenou cibulku, zalít smetanou na vaření a nechat ve smetaně rozpustit různé druhy sýrů podle chuti.

Příloha šťouchané brambory

Abychom nezapomněli, ideální je, pokud máte kombinovaný sporák i s varnou deskou. Masové kuličky nechte péct v troubě na pečícím papíře. Stačí na 150 °C po dobu 30ti minut. Ideální přílohou jsou šťouchané brambory, protože se skvěle hodí k sýrové omáčce a chuťově se doplňují. Ve šťouchaných bramborách může být i kousek orestované italské slaniny.

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno