Lněné semínko, tedy plod lnu setého, je pro lidský organismus přímo zázračná potravina. Mimo jiné obsahuje až 42 procent tuku, z čehož je až 70 procent zdravých omega-3 mastných kyselin. Navíc je to také plodina bohatá na vitamin E, provitamin A, hořčík, zinek, železo nebo vápník, které v lidském těle vždycky najdou výborné uplatnění. Aby ale bylo možné semínka v organismu co nejefektivněji vstřebat, je potřeba je namlít – jak jinak, než v mlýnku. A to ideálně v mlýnku speciálně určeném pro lněné semínko.
Lněné semínko a jeho vliv na zdraví
Léčivé účinky lnu byly známy již v Antice. Dnes se len právě i kvůli příznivým účinkům na lidské zdraví pěstuje po celém světě, a tak neexistuje snad jediný člověk, který by jej neznal.
Díky svému složení působí lněné semínko blahodárně především na zažívání. Po konzumaci dokáže semínko vytvořit tenký film, který ochrání žaludeční či střevní stěnu na několik hodin (a tím také zabrání například vzniku zánětů). Vhodné je ale i v případě zácpy. Již pár hodin po konzumaci funguje předem namočené semínko lépe, než komerční projímadla.
Dále tento malý zázrak pomáhá při syndromu suchých očí, může lehce snížit krevní tlak, a podle některých zdrojů má také příznivý vliv na na zmírnění příznaků lupénky či ekzému. Některé složky lněného semínka mají antioxidační účinky a napomáhají tak lidskému organismu v boji s nádorovým onemocněním. Běžná doporučená dávka jsou dvě polévkové lžíce denně.
Budoucí maminky také konzumují lněné semínko s vidinou snadnějšího porodu. Vazký sliz obsažený v této plodině totiž zvyšuje množství hlenu v porodních cestách. Z toho důvodu se doporučuje konzumace lněného semínka od 35. týdne těhotenství.
Proč je důležité lněné semínko mlít?
Lněné semínko, stejně jako většina semen, má ochrannou vrstvu, díky níž dokáže projít trávicím traktem živočichů beze změny své struktury. V tom případě je ale logicky organismem nevyužito. Proto je velmi důležité tuto ochrannou vrstvu nějakým způsobem narušit. Částečně to lze provést kousáním, daleko efektivněji však právě mletím, při kterém navíc mizí i nepříliš oblíbená specifická chuť semínka.
Pokud si ale lněné semínko namelete, pamatujte na to, že je potřeba jej hned zpracovat. Rozemleté semínko totiž brzy žlukne. Využít jej můžete jako příměs do jogurtů, pomazánek, polévek nebo pečiva.
Možnosti mletí
Pokud jste se rozhodli pro mletí lněného semínka, na výběr máte mletí v mixéru nebo ještě lépe smoothie makeru, mlýnku na kávu či mák. Některé mlýnky si s olejnatým semínkem poradí hravě, jiné hůře. Abyste měli jistotu, že se vše povede, můžete semínko předem nasucho opražit na pánvi. Mletí v těchto mlýncích je pak efektivní a téměř bez práce. Jedinou nevýhodou je částečné znehodnocování obsahu semínek kovovými noži v mlýnku.
Ideální je hmoždíř
Pokud chcete drcení lněného semínka dotáhnout k dokonalosti, vsaďte na hmoždíř. Je to poněkud pracnější metoda, ale nedochází při ní k žádné ztrátě vitamínů ani jiných pro člověka prospěšných látek.