Nálev na utopence

Kdo by neznal hospodskou klasiku české studené kuchyněutopence. Špekáčky s cibulí ve sladkokyselém nálevu jsou nestárnoucí klasikou, kterou potěšíte přátele při večerním posezení u zlatavého moku, ale třeba i na odpolední gardenparty s drinky. Přípravu utopenců přitom zvládnete s klidem s předstihem a doma, takže jsou ideální pro akce, během kterých již nechcete ztrácet čas s přípravou jídla. Zvládne je přitom připravit klidně i malé dítě – stačí jen vědět, jak na to.

Co je potřeba na přípravu utopenců

Na přípravu pravých utopenců budete potřebovat kvalitní špekáčky, cibuli, sladkokyselý nálev a samozřejmě i zavařovací sklenice – minimálně o velikosti alespoň 0,7 litru, ideální pro větší akce jsou však pětilitrové. Na 3 zavařovací sklenice o objemu 0,7 litru budete potřebovat konkrétně 1 kilo špekáčků, 2 cibule a zhruba litr nálevu.

Jak připravit utopence

Špekáčky pro přípravu utopenců je potřeba nejprve oloupat a po délce naříznout. Pokud máte rádi pikantní utopence, můžete je v místě nakrojení potřít hořčicí a posypat sladkou paprikou. Cibuli pak nakrájejte na plátky. Do sklenice střídavě napěchujte cibuli a špekáčky (část cibule můžete i přímo vložit do nakrojených špekáčků) a zalijte studeným nálevem. Následně nechte špekáčky v nálevu v uzavřené sklenici alespoň jeden týden uležet v chladu. Minimum je alespoň pět dní. Dříve ještě utopenci nebudou pořádně ochucení a naložení, proto se určitě nesnažte dobu nakládání zkrátit.

Nálev na utopence

Nálev na přípravu utopenců vyrobíte z vody, octa, soli, cukru, pepře, bobkového listu a nového koření. Na 3 zavařovací sklenice budete potřebovat konkrétně 600 mililitrů vody, 300 mililitrů octa, lžičku soli, 20 kuliček pepře, 8 kuliček nového koření a 3 bobkové listy. Vše přiveďte k varu a nechte asi pět minut zlehka probublávat. Následně nechte nálev vychladnout a až poté nalévejte do sklenic se špekáčky.

Volitelné suroviny

Kromě základních surovin můžete k utopencům přidat například také okurky, „kozí rohy“ či zelí. Do nálevu zase můžete přidávat třeba kečup, hořčici, feferonky, sójovou či worcestrovou omáčku, nebo taky pivo.

Servírování utopenců

Utopence jsou ideální v kombinaci s čerstvým pečivem a vychlazeným pivem, při posezení na letních zahrádkách, piknicích či venkovních oslavách v horkých letních dnech. Tato pochoutka studené kuchyně je spíše chuťovkou, při navýšení objemu porcí ale snadno poslouží i jako hlavní chod.

Skladování a trvanlivost

Utopenci by měli být skladováni vždy v chladu, a to jak před otevřením, tedy během prvních dnů nakládání, tak i po otevření již uleželé sklenice. Co se týče trvanlivosti, sklenici utopenců určitě nemusíte sníst najednou. Trvanlivost naložených utopenců je až jeden měsíc.

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno