Dostali jste chuť na králíka, nebo ho třeba dostali, a teď zvažujete, na jaký způsob ho připravit? Máme pro vás trojici top receptů na tuto oblíbenou českou lahůdku, kterými překvapíte rodinku, skvěle pohostíte návštěvu nebo se zkrátka jen příjemně rozmazlíte. Už se vám sbíhají sliny? Mají proč, tyhle recepty nemají konkurenci!
Králík na česneku
Občas opravdu platí, že v jednoduchosti je krása – a v tomto případě i lahodnost. Pokud nefandíte komplikovaným kombinacím, bude vám k přípravě vynikajícího králíka stačit česnek, kmín, cibule a sádlo. Takto připravený králík se pak servíruje se zelím a knedlíkem, podobně jako kachna, případně bramborovými knedlíky a špenátem.
A jaký je postup? Pekáč vymažte sádlem a položte na něj kolečka z jedné cibule a naporcovaného králíka. Králíka nasolte, potřete prolisovaným česnekem (nešetřete, bude to chtít asi 6-8 stroužků) a posypte kmínem. Gurmáni mohou navrch ještě králíka prošpikovat špekem. Takto připravené maso pečte zhruba 2,5 hodiny na 150 stupňů a pravidelně otáčejte i podlévejte, aby maso nebylo suché a tuhé. Odměnou vám bude křupavý a chuťově jemný králík, kterého si zamilujete pro jeho chuť i nenáročnost receptu.
Králík na smetaně
Když se řekne králík, drtivá většina Čechů pomyslí na variantu na smetaně. A není divu. Králík na smetaně je lahůdka, která se neomrzí. K její přípravě budete potřebovat koření (nové koření, sůl, pepř, bobkový list, jalovec), cukr, cibuli, špek, smetanu, vývar, máslo, dvě větší mrkve, dvě cibule, petržel a půl celeru.
Králíka prošpikujeme, nasolíme a potřeme máslem smíchaným s novým kořením a pepřem. Na dno pekáče vložíme špek nakrájený na proužky a nahrubo nakrájenou cibuli. Přidáme nové koření a bobkový list a na ně položíme porce králíka. Králík by pak měl minimálně den takto odpočívat. Následně na pánvi rozehřejeme máslo a porce králíka osmažíme. Vrátíme maso do pekáče, posypeme nakrájenou zeleninou, podlijeme vývarem a pečeme při pravidelném otáčení a podlévání masa asi 1,5 hodiny, dokud není maso měkké. Jakmile je maso hotové, vyjmeme jej z pekáče. Pak propasírujeme zeleninu, dolijeme smetanu a omáčku provaříme, případně dochutíme kořením. Podáváme s knedlíkem.
Králík na paprice
Ačkoliv ze školních jídelen je notoricky známé kuře na paprice, lahodnou smetanovou omáčku s příchutí papriky oceníte i v kombinaci s králíkem. Recept navíc zvládnou i začátečníci. Na přípravu budete potřebovat mletou sladkou papriku, cibuli, olej, smetanu, vývar, sůl a mouku.
Cibuli zpěníme na oleji, zaprášíme lžičkou papriky a přidáme maso, které opečeme ze všech stran. Pak králíka osolíme, lehce podlijeme vývarem a dusíme doměkka za pravidelného otáčení masa. Měkké maso vyndáme, do šťávy přidáme smetanu se lžičkou mouky a omáčku krátce povaříme. Podávat můžeme s knedlíky, ale i rýží nebo těstovinami.